docu

De Fransman Thierry Guetta neemt de overal waar hij gaat in Los Angeles een camera mee. Zo begint hij graffitiartiesten te filmen. Eén van hen is de cameraschuwe Brit Banksy.

De Wereld van Sofie: Exit through the Gift Shop

Exit through the Gift Shop

De Fransman Thierry Guetta baat in Los Angeles een succesvolle vintage-shop uit. Hij heeft ook de gewoonte om overal waar hij gaat, een camera mee te nemen. Zo begint hij op een nacht graffitiartiesten te filmen. Eén van hen is de cameraschuwe Brit Banksy, een man wiens werk te zien is van Palestina (de scheidingsmuur) tot in het New Orleans na Katrina. Banksy wil absoluut zijn anonimiteit bewaren en weigert gefilmd te worden. Hij neemt integendeel de camera over, terwijl Guetta zelf begint te experimenteren met graffiti. Zo wordt de kunstenaar cineast en de cineast kunstenaar. Guetta vindt zichzelf opnieuw uit als MBW ('Mr. Brainwash'). Daarnaast komen ook allerlei andere beruchte graffitiartiesten in beeld en aan het woord: van Shepard Fairey tot Invader. (De film werd in 2011 genomineerd voor een Oscar.)

Duur : 80 minuten

Jouw Mening

Reacties

KicK!

Uitmuntende, zeer interessante en leerrijke documentaire, niet enkel over straat kunst maar over kunst, de maatschappelijke functies, non-functies en dysfuncties van kunst in het algemeen en van de kunstenaar in het bijzonder. Een uiterst heldere en voor iedereen begrijpelijke cursus kunstfilosofie op topniveau van de volksuniversiteit. Voor de opvolger van de 'Canvas collectie' kan het een heilzame bron van inspiratie maar evenzeer of misschien wel vooral een spiegel voor reflectie (en zelfcorrectie) zijn. Ik mag hopen dat de weinig en voor héél veel Vlamingen totaal niets zeggende Engelse werktitel 'high five' in zijn definitieve vorm niet alleen wat meer betekenis en inhoud krijgt maar bovenal ook recht en eer zal doen aan de taal van de Vlaamse gemeenschap én van de VRT, het Nederlands. Bij wijze van suggestie: het (zo goed als tot het Nederlands behorende) korte, expressieve, aansporende, opwekkende, vlot bekkende 'KicK!' bv. = Kunst in de Kijker, met de 'c' van canvas (kijker)!