Belpop

Maandag om 20:40

Reeks 7

Documentaires over de Belgische popgeschiedenis.

Aflevering 2: Louis Neefs

Aflevering 2: Louis Neefs

Deze aflevering gaat over Louis Neefs, de zanger met 'de warmste stem van Vlaanderen'. Vele van zijn liedjes behoren tot ons muzikaal erfgoed: 'Margrietje', 'Aan het strand van Oostende', 'Martine',...

Louis Neefs vertegenwoordigde ons land twee keer op het Eurovisiesongfestival (met 'Oh ik heb zorgen' in 1967 en met 'Jennifer Jennings' in 1969). Toch kreeg Neefs eerst erkenning buiten onze landsgrenzen. Niemand minder dan Jo Leemans introduceerde hem bij onze noorderburen, die als een blok vielen voor Neefs' stem en looks. Ook in Duitsland en Griekenland oogstte hij succes. In eigen land ging het moeizamer. Van zijn eerste plaat - bij het label van Rocco Granata - werden amper 2.500 exemplaren verkocht. En wanneer producer Peter Koelewijn later met 'Margrietje' voor een nieuwe start zorgde, vond Neefs het nummer 'te commercieel'. Het tekent de zanger die altijd resoluut zijn eigen koers heeft gevaren.

Toen hij in 1980 een plaat maakt met nummers als 'Annelies uit Sas van Gent' en 'Aan het strand van Oostende' leek het publiek hem terug te smaken. Maar op kerstdag 1980 kwam er een abrupt einde aan de carrière van Neefs. Samen met zijn vrouw Liliane kwam hij om het leven bij een verkeersongeval in Lier. De liedjes van Louis Neefs werden na zijn overlijden populairder dan ooit tevoren.

Belpop maakt de balans op van Neefs' carrière en praat met mensen die de beginjaren meemaakten (Jo Leemans, Jos Brabants), met producers (Rocco Granata, Peter Koelewijn), fans (Marc Uytterhoeven) en familieleden (zoons Ludwig en Günther, zus Connie). Verder gingen de programmamakers op zoek naar de enige, échte Jennifer Jennings en tonen ze exclusieve videobeelden die wijlen Louis Neefs zelf maakte. Ook Neefs als lesgever aan Studio Herman Teirlinck en als politicus komen in deze Belpop aan bod. Daarnaast ook getuigenissen van onder meer Luc Appermont (presentator), Marieke Wuyts (tekstschrijfster), André Vermeulen (muziekkenner), Lenny Kuhr (zangeres), Jennifer Jennings, Harry van Hoof (dirigent/componist) en Jan Van Rompaey (tv-figuur).

Duur : 52 minuten

Reeks 5

Belpop

Documentaire serie over iconen uit de Belgische popgeschiedenis: artiesten die een grote impact hebben (gehad) op de popgeschiedenis in België maar soms ook ver daarbuiten.

6 afleveringen

Jouw Mening

Reacties

Belpop Kleinkunst 22/09/2014

Beste Programmamaker(s),

U heeft in uw overzicht over de geschiedenis van de kleinkunst een belangrijke kunstenaar over het hoofd gezien nml. Jaap Fischer. ( "Omdat ik van je houd" ) Daarmee heeft u die persoon volgens mij onrecht aangedaan. Die hoorde er zeker bij!

Mvg