Spring naar inhoud
elke zondag om 20u10

Panorama

"Dit gaat niet om bakstenen of oude stenen, ... maar om hoe ze getuigen van menselijke beschaving en ontwikkeling", aldus Irina Bokova, directeur generaal UNESCO.

Met sloophamers gingen ze te keer in musea. Beelden die met de grootste zorg omringd en ten toon gesteld werden, werden genadeloos tot stof herleid. Eeuwenoude tombes verdwenen in een gigantische stofwolk. Boeken werden verzameld en verbrand. Bruggen werden opgeblazen.

De meest recente gevallen van culturele verwoesting zijn wellicht toe te schrijven aan Islamitische Staat en de Taliban. Maar het is iets van alle eeuwen. Het lijkt de laatste decennia echter toe te nemen.

"Het is de identiteit van de andere verwoesten. Dat is gevaarlijk en het wordt steeds belangrijker", aldus Bert Koenders, speciale gezant VN voor Mali. Met de verwoestingen neemt de strijd ertegen ook toe en wordt, wat ook wel culturele genocide wordt genoemd, steeds serieuzer genomen.

"Mensen zijn mensen op een bepaalde plek. Hun geschiedenis, hun identiteit, hoe ze zichzelf zien, dat gebeurt allemaal op een plek. Wat er met die plek gebeurt doet er echt wel toe", dixit Robert Bevan.

The Destruction of Memory - Tim Slade, 2016, gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bevan.

Panorama is het moederschip van alle Vlaamse reportagemagazines. Een plek in die machinekamer sla je niet af.
Tim Verheyden